Švestkový bramborák
Švestkový bramborák
Hlasů: 2
Hodnocení: 3
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
8-10 porcí
příprava20 minut vaření30-45 minut nečinnostpřes noc odležení těsta
Print Recipe
Suroviny
  • brambor 4-5 velký kus
  • vejce 1 kus
  • celozrnná špaldová mouka 5-6 lžíce
  • jogurt 1 lžíce
  • himalajská sůl špetka
  • kokosový olejna vymazání zapékací mísy či plechu
  • švestky 12-15 kus
  • zakysaná smetana
Porce: porcí
Popis
  • Dezerty a moučníky
  • Malí mlsalové, Palm oil free, Podzimní speciál, Těhu a kojící
Švestkový bramborák je sladká varianta klasického bramboráku. Nejlepší je ho podávat se zakysanou smetanou a díky opravdu zralým švestkám ho není potřeba doslazovat. Je to takový zdravý bramborový koláč, vhodný i pro malé děti.
Autor
Suroviny
  • brambor 4-5 velký kus
  • vejce 1 kus
  • celozrnná špaldová mouka 5-6 lžíce
  • jogurt 1 lžíce
  • himalajská sůl špetka
  • kokosový olejna vymazání zapékací mísy či plechu
  • švestky 12-15 kus
  • zakysaná smetana
Porce: porcí
Popis
  • Dezerty a moučníky
  • Malí mlsalové, Palm oil free, Podzimní speciál, Těhu a kojící
Švestkový bramborák je sladká varianta klasického bramboráku. Nejlepší je ho podávat se zakysanou smetanou a díky opravdu zralým švestkám ho není potřeba doslazovat. Je to takový zdravý bramborový koláč, vhodný i pro malé děti.
Autor
Pokyny
  1. Brambory oškrabeme kromě jednoho bramboru, který necháme i se slupkou.
  2. Brambory omyjeme a nastrouháme (rozmixujeme) najemno. Přidáme mouku, jogurt a špetku soli. Vše řádně smícháme, přikryjeme utěrkou a necháme těsto několik hodin (nejlépe přes noc ) odležet při pokojové teplotě.
  3. Po odležení z těsta odstraníme vrchní tmavou vrstvu, přidáme vejce a v případě nutnosti ještě přisypeme mouku. Těsto by mělo být řídké, jak na bramborák.
  4. Zapékací mísu či plech vymažeme kokosovým olejem. Těsto vylijeme do mísy a navrch pokládáme půlky omytých vypeckovaných švestek.
  5. Zapékací mísu či plech vložíme do trouby předem vyhřáté na 175 °C a pečeme tak dlouho, dokud se z trouby neline vůně švestek. Věřte mi, že to poznáte 🙂
  6. Bramborák vyjmeme, necháme trošku zchladnout, nakrájíme na menší díly a podáváme s pořádným kopečkem zakysané smetany. Dobrou chuť 🙂
Sdílet tento recept
Přidat komentář