Kedlubnová omáčka s jáhly a ztraceným vejcem
Kedlubnová omáčka s jáhly a ztraceným vejcem
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
4-6 porcí
příprava15 minut vaření30 minut nečinnostpřes noc namoči jáhly
Print Recipe
Suroviny
Omáčka
  • kedlubna i s listy 5 menší
  • brambor 2 větší
  • voda 800-1000 mililitr
  • zakysaná smetana 180-200 gram
  • barevný pepř
  • nerafinovaná mořská sůl
  • šťáva z citronu
Jáhly
  • jáhly 250 gram
  • šťáva z citronu 3 lžíce
  • máslo Ghínebo máslo 1 lžíce
Ztracená vejce
  • vejcepočeká závisí na chuti strávníků
Porce: porcí
Popis
  • Luštěniny, obiloviny, Zeleninová jídla
  • Bez lepku, Palm oil free
Skvělý recept na lehký oběd, který ale umí i zasytit. Navíc je toto zdravé a vegetariánské papání vhodné pro děti již od jednoho roku. Ocení ho i těhotné a kojící ženy, protože je velice výživné. Postup se zdá rozsáhlý a zdlouhavý, ale zdání klame. Jakmile si ho zažijete, vše vám to půjde jak po másle 🙂
Autor
Suroviny
Omáčka
  • kedlubna i s listy 5 menší
  • brambor 2 větší
  • voda 800-1000 mililitr
  • zakysaná smetana 180-200 gram
  • barevný pepř
  • nerafinovaná mořská sůl
  • šťáva z citronu
Jáhly
  • jáhly 250 gram
  • šťáva z citronu 3 lžíce
  • máslo Ghínebo máslo 1 lžíce
Ztracená vejce
  • vejcepočeká závisí na chuti strávníků
Porce: porcí
Popis
  • Luštěniny, obiloviny, Zeleninová jídla
  • Bez lepku, Palm oil free
Skvělý recept na lehký oběd, který ale umí i zasytit. Navíc je toto zdravé a vegetariánské papání vhodné pro děti již od jednoho roku. Ocení ho i těhotné a kojící ženy, protože je velice výživné. Postup se zdá rozsáhlý a zdlouhavý, ale zdání klame. Jakmile si ho zažijete, vše vám to půjde jak po másle 🙂
Autor
Pokyny
  1. Jáhly necháme přes noc namočené v dostatečném množství teplé vody se třemi lžícemi citrónové šťávy.
  2. Kedlubny si oloupeme a z každé si ponecháme mladé zdravé listy.
  3. Kedlubny nakrájíme na menší kousky a se zhruba 200 mililitry vody povaříme do měkka (mohou zůstat lehce tvrdší).
  4. Jakmile budou kedlubny akorát měkké, odstavíme hrnec ze sporáku.
  5. Přidáme omyté a nakrájené listy. Vše opatrně rozmixujeme (buď ve velkém mixéru nebo stačí pomocí tyčového mixéru).
  6. Hrnec se směsí vrátíme zpět na sporák a přilijeme dostatek vody, aby byla konzistence řidší (asi 600 až 800 mililitrů). Nyní směs budeme pomalu zahřívat a během toho si oloupeme a na struhadle zcela na jemno nastrouháme brambory.
  7. Brambory přidáme ke kedlubnám a budeme zlehka vařit, aby se provařily a směs zhoustla. Sporák vypneme a nakonec přidáme zakysanou smetanu a dochutíme solí, pepřem a citrónovou šťávou.
  8. Během přípravy omáčky si scedíme jáhly, které jsme nechali přes noc namočené, a propláchneme je. Vložíme do hrnce a zalijeme vodou tak, aby byly zcela ponořené (poměr jáhly:voda je 1:3).
  9. Jáhly přivedeme k varu, sebereme případnou pěnu, osolíme a přidáme větší lžíci másla či přepuštěného másla a necháme na mírném plameni pod pokličkou vařit do měkka. Pokud zbyde po uvaření jahel nějaká voda, slijeme ji a jáhly lehce opepříme, popřípadě ještě dosolíme.
  10. Poslední, co zbývá, je ztracené vejce, které připravíme tak, že si přivedeme k varu vodu v menším hrnci. Jakmile bude vřít, vklepneme do ní celé vejce.
  11. Pokud máte vejce čerstvé (nejlépe domácí) a dobře klepnete, žloutek vám zůstane uvnitř bílku. Vejce vaříme již na mírném plameni, dokud bílek zcela nezbělá (žloutek zůstane hezky tekutý).
  12. Vejce vyjmeme z hrnce perforovanou lžící a můžeme podávat 🙂
Sdílet tento recept
Přidat komentář